Lær at slippe af med nervøsiteten når du fotograferer portrætter

Er du nervøs når du skal lave portrætter eller bare fotografere mennesker? Vi kender al til nervøsitet og usikkerhed, både fra vores egen erfaring som professionelle fotografer og efter at have undervist i hundredevis af fotografer, journalister og kommunikatører.

Nervøsitet og usikkerhed er naturligt og godt, for det fortæller dig at der er noget på spil, at det betyder noget og det får os til at yde vores bedste. Men nervøsiteten må ikke tage overhånd hverken for dig eller din model.

Med vores lange erfaring med at skabe personlige portrætter har vi lært at udnytte nervøsiteten og tøjle den, så vi skaber tryghed, sikkerhed og ro – både for fotografen og modellen.

For som du nok har oplevet, er de fleste mennesker ikke vant til at være foran et kamera. Det kan føles akavet og unaturligt og din model er måske utryg ved hvordan hun eller han nu kommer til at fremstå på de færdige billeder.

Så her er nogen få af vores bedste tips til hvordan du griber dine fotograferinger an med mere selvtillid og samtidig skaber tryghed hos din portrætmodel.

For 2 nervøse personer er ikke en god start på en vellykket fotografering.

Tip nr 1

Forbered dig grundigt inden fotograferingen – også mentalt

Godt begyndt er halv fuldendt – også når det gælder portrætfotografering.

Du skal selvfølgelig have styr på kamera, have batterier, hukommelseskort eller film parat, have testet al udstyr og sat alting klart inden din model kommer.

Men sørg også for at forbered dig selv mentalt inden. I stedet for at styrte op fra skrivebordet når det ringer på døren så give dig selv 5 minutter til at sidde der hvoer fotograferingen skal foregå, alene. Brug tiden på at få slappet af i kroppen og visualiser din fotografering. Forestil dig hvad der kommer til at ske og forestil dig den perfekte fotografering, med dig som får lavet fantastiske billeder og en model som går glad ud af døren.

Tip nr 2

Hav altid dit cheat sheet I baglommen

Skriv ALTID ned på et stykker papir eller i en notesbog hvad du skal huske undervejs, ideer til fotograferingen, og et kort outline af hvordan du bruger den tid du har til rådighed. Vi går aldrig ind til en fotografering, hvor simpel den end måtte forekomme, uden et cheat sheet i baglommen. Det kan være det aldrig kommer op, men det giver enorm ro at vide det er der, hvis du går i stå.

Tip nr 3

Få styr på tiden

Hvis du f eks har 45 minutter til en fotografering, vurdere du på forhånd hvor lang tid du skal bruge på de forskellige faser og laver en tidsplan. Tænk igennem alle de ting som sker under fotograferingen. I skal snakke og drikke kaffe, der skal være god tid til at komme ind og ud af døren og afslutte fotograferingen, modellen skal måske på toilettet undervejs, du skal måske skifte lysindstilling undervejs. At vænne dig til at tænke over hvordan du bruger din tid er et af de vigtigste redskaber mod at få bedre fotograferinger og noget alle fotografer bør gøre. Tidsoptimisme og tidsblindhed er en af de mest farlige faldgruber for både erfarne og uerfarne fotografer og samtidig en let ting at få styr på.

Tip nr 4

Forventningsafstemning

En anden af de helt store faldgruber som giver mange fotografer unødige frustrationer og dårlige oplevelser er manglende forventningsafstemning. Både i forhold til dig selv, og den der fotograferes.

Sørg for at afstemme ALLE aspekter af fotograferingen, vær ærlig og præcis, specielt ift tid og hvad du forventer af modellen. De vil have et godt billede, så kan det ikke nytte noget at du siger det ”kun” tager et kvarter når du ved du kommer til at bruge en time. Vær præcis og tydelig omkring hvad du forventer, også omkring tøj, sko makeup, hår osv.

Tal med modellen om hvad billedet skal bruges til. Husk at tale om behov, ikke produkt. Hvis det er en kunde har de ikke behov for billeder som ser ud på en bestemt måde, men billeder som understøtter brand og forretning. Det er dit job at oversætte det til den rigtige slags billeder.

Det samme gælder selvfølgelug økonomi og levering. Sørg for at have præcise leveringsaftaler som alle parter godkender skriftligt.

Med en god forventningsafstemning kan du gå ind til fotograferingen med overskud og et klart sind. Husk også at når du er klar og tydelig og ved hvad du forventer, så iscenesætter du dig selv som professionel og en person modellen stoler på og tør følge. Så når det kommer til selve fotograferingen, har du det bedste udgangspunkt for din videre instruktion og arbejde med modellen.

Tip nr 5

Du skal være empatisk og åben – men også professionel

Grundlæggende kan du skabe tryghed på 2 måder:

1. Ved selv at være professionel og vise at du har styr på tingene.

2. Ved at være lyttende, empatisk og anerkendende.

En af de typiske udfordringer vi ser på vores kurser, er at mange fotografer ikke gør hverken det ene eller det andet, eller typisk at de hælder alt for meget til den ene side. Så de bliver meget ”bossy” og gemmer sig bag kameraet eller at de lytter så meget at de helt glemmer at tage billeder af bare høflighed.

Du skal kunne være i begge roller, og skifte imellem dem. Både som et empatisk menneske og som den professionelle leder der skaber de gode resultater og sætter scenen. Kun sådan skaber du ægte tryghed og tillid, så din model følger dig.

Tip nr 6

Lad være med at komme for sent

Det virker måde temmelig indlysende, men som fotografer kan vi ikke tillade os at komme for sent. Kom til tiden og altid lidt før. Alle bliver utrygge og nervøse hvis det hele skal ske i sidste øjeblik. Hvis du er sådan en som har det lidt svært med tid og aftaler, er det første du SKAL have styr på. Forbered dig grundigt kom i god tid og sørg for at alt er klart INDEN fotograferingen starter.

Tip nr 7

Psykogeografien

De rum vi er påvirker vores følelser enormt. Rummet, lyset, temperaturen – alt omkring os kan få os til at føle os behageligt til mode, trygge og afslappede. Eller stressede, usikre og nervøse. Og alt derimellem. Derfor er det ekstremt vigtigt at du tænker over hvilken stemning du sætter, hvad enten du modtager folk i dit eget portrætstudie eller laver arbejder på lokation.

Med enkle greb og små midler, kan du tweake stemningen med lys, møbler, tæpper. Brug musik. Sørg for at der er frisk god kaffe og koldt vand parat og tænk over hvordan du og din model og evt andre som er til stede, skal bevæge sig rundt i, og bruge rummet. Sørg f eks for at der plads til personlige ejendele og et sted at lægge tøjet, og at det sted i sidder og snakker, er et andet sted end der fotograferingen skal foregå.

Tip nr 8

Show – don't tell!

Er du en af de fotografer som hele tiden står bag kameraet og fortæller hvad du vil have din model skal gøre? Har du lagt mærke til hvor usikker det gør en portrætperson når de ikke helt forstår hvad du vil have dem til?

Hvis du giver mundtlige instruktioner: Vær specifik og præcis. I stedet for at sige: ”Drej dit hoved lidt” siger du måske : ”Drej dit hoved så du kigger lige mod vinduet til venstre og så kig tilbage med øjnene mod kameraet”

Endnu bedre er det at vise modellen med din egen krop hvad du vil have de skal gøre.

Hvis de skal stå et bestemt sted, så peg det ud med foden og sig ”lige der”. Byt plads med dem og vis dem præcis med din egen krop hvordan du tænker de kan stå eller sidde, og så husk at tjek at det også virker naturligt.

Tip nr 9

Ros din model

Husk at ros din model og tal i det hele taget stemningen ned. Det er dig som er på arbejde.

Du kan jo starte med at sige at de ikke kan gøre noget forkert under fotograferingen, og at du vil fortælle nøjagtig hvad de skal gøre – og måske tilføje at så længe du ikke siger noget, skal de bare slappe af og vente.

Når du så går i gang så husk at ros – gerne højlydt! Det er ok at råbe wow – skide godt – fedt det der. Virkelig godt. Det skaber positiv energi i rummet og de fleste bliver smigrede over at de ”er gode til at blive fotograferet”. Du skal selvfølgelig ikke stå og råbe hele tiden. Rosen går hånd i hånd med de faser i fotograferingen hvor vi arbejder med høj energi i kontakt- og nærværsrummet.

Tip nr 10

Få modellen til at glemme at de bliver fotograferet

Personinstruktionen er portrætfotografens vigtigste redskab. Ikke blot fordi det er den eneste måde at få virkelig autentiske, nærværende udtryk som brænder igennem, men også fordi det hjælper modellen til at glemme at de er nervøse over at blive fotograferet. Så når du sætter scener for din portrætmodel og guider dem ind og ud af rum og tilstande og forestillinger ender det som regel med at de helt glemmer at de er hos fotografen.

Tip nr 11

Håndtryk og kropssprog

Den måde du møder din model på og selv optræder i rummet på, er helt afgørende for om din model også føler sig tryg og slapper af. Start med et godt fast håndtryk og et fast venligt blik.

Som mennesker spejler vi hinandens kropssprog og vores kropssprog påvirker vores mentale tilstand i et feedback loop. Så sørg for at have et åbent kropssprog, stå afslappet med ret ryg, bevæg dig rundt i rummet med selvsikkerhed og tal høj og tydeligt. Hvis du står med korslagte arme og kigger ned i gulvet med korslagte arme, bliver det svært at skabe tillid og tryghed. Når du går ind og tager ejerskab på scenen, så påvirker det både dig og den du skal fotografere på en positiv måde.

Tip nr 12

Brug god tid med modellen – inden du tager kameraet i hånden

Du føler måske tid at du skal skynde dig ”at få noget i kassen” specielt hvis du ikke har særlig meget tid med den du skal portrættere. Men jo mindre tid du har, jo vigtigere er det at du ikke rusher og virker hektisk og stresset. For hvis opfører dig som om du har travlt så forplanter det sig direkte i din model og på den måde kommer I til at forstærke den stemning i et negativt feedback loop. Derfor er det ekstremt vigtigt at du altid tager dig god tid, bevæger dig rundt stille og roligt og kontrolleret og bruger din tid fornuftigt.

Så uanset om du har 15 minutter eller en time, så brug en god del af den tid på rent faktisk at sidde ned og snak med din model. Sæt jer i sofaen ved siden af hinanden eller sæt dig på gulvet foran din model. Sørg for at være tæt fysisk på din model, når i taler sammen, og glem kameraet. Giv dem rum og tid til at mærke dig og blive fortrolige med den intimitet som en god fotografering altid er i mere eller mindre grad. Den tid du bruger før fotograferingen, kommer mange gange igen når du skal til at trykke på knappen.

Tip nr 13

Giv folk noget i hånden

Et lille simpelt trick som næsten altid virker er at give folk noget i hånden de kan stå og ”dimse” med hvis de er nervøse eller har svært ved at stå stille og holde fokus. Det kan være en stressbold eller måske noget mere personligt som deres ur eller et smykke eller et billede, og få dem gerne til at fortælle om deres relation til genstanden.

Tip nr 14

Tag en time out

Pauser er afgørende I en vellykket fotografering. Både for dig og din model. Så du kan tilbyde en pause til den du skal portrættere, tilbyde dem vand eller kaffe eller en snack, og du kan altid stoppe hvis du selv trænger til ro.

Det afgørende for dig som fotograf er hvordan du bruger pausen. Det vil sige du skal ikke sidde og snakke med modellen, men tydeligt indikere at du har behov for at være dig selv i 2 eller 5 minutter. Så du siger simpelthen til din model at du lige skal sikre dig at alt fungerer og at vi får lavet det vi skal eller du skal tjekke billederne eller hvad du nu finder på. Det vigtige er at du kan sidde for dig selv med din blyant og dit cheat sheet og lige tage en status på hvordan fotograferingen forløber. Ideen om at fotografen skal være ”på” konstant under en hel session er en stor misforståelse – det kommer der sjældent noget godt ud af.

Tip nr 15

Evaluering og refleksion

Lige så vigtig som forberedelsen er refleksionen, som bliver en del af forberedelsen til næste fotografering. Så når du er færdig og din model er gået ud af døren, eller du er gået ud og sidder i din bil, så tag lige 5 minutter og skriv ned: Hvad gik godt, hvad gik mindre godt, hvad skal jeg gøre mere af, hvad skal jeg holde helt op med at gøre, hvad kan jeg ændre næste gang jeg står i samme situation med kameraet?

Refleksionen over din egen indsats er af fundamental vigtighed for din mulighed for at udvikle dig som fotograf og du vil blive forbløffet over hvor stor forskel denne lille øvelse kan gøre. Det vil meget hurtigt udvikle din selvsikkerhed som fotograf og fjerne din nervøsitet fordi du bliver bevidst om dine stærke og svage sider. Og den bevidsthed gør det meget nemmere at hvile i de situationer som du oplever som vanskelige. Fordi du er bevidst og fordi du ved at du øver dig og arbejder målrettet mod at blive bedre.

Se alle vores tips og tricks sider her:

Hvordan bruger dagslyset bedre til at lave portrætter både udendørs og indendørs

Hvordan du slipper af med nervøsiteten når du skal lave portrætter – både for dig og din model

Hvordan du laver bedre studieportrætter med bare en flash lampe

Alle vores bedste tips portrætfotografering

Alle de bedste tips og tricks til dig som ikke er uddannet fotograf, men alligevel skal lave billeder til din virksomhed eller organisation eller din egen freelance forretning

Vil du lære alt om hvordan vi som professionelle fotografer arbejder med portrætfotografering? Vil du lære alle de tricks og hemmeligheder vi hver dag bruger for at levere billeder på topniveau?

Theilgaard Academy tilbyder fotokurser på alle niveauer, både for dig som er amatørfotograf, professionel eller dig som arbejder med kommunikation eller content creation og SoMe og gerne vil have nye kompetencer indenfor portrætfotografi.

Hvis du vil undervises af 2 af Danmarks bedste portrætfotografer, så tag med på et af vores populære fotokurser, som vi afholder på vores dejlige studie midt i København.

Læs mere herunder.

THEILGAARD ACADEMY
Om Helga Theilgaard

Jeg er billedkunstner og fotograf og har igennem de seneste 15 år stået bag en række markante landsdækkende udstillinger og bogudgivelser – senest med udstillingerne "I´m here now " og “De Rodløse – vi der er tilbage”.

Derudover arbejder jeg med formidling i kunst og fotografi gennem workshops og foredrag og har hjulpet hundredvis af professionelle, selvstændige og spirende fotografer med at definere deres fotografiske sprog og få succes med deres billeder.

Jeg er uddannet hos Fotograf for Hendes Majestæt Dronningen Rigmor Mydtskov, Danmarks Fotografiske Billedkunstskole Fatamorgana og European Film College.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig på

helga@theilgaardacademy.com eller

telefon 26 84 40 43

Om Michael Elmkjær Madsen

Jeg er fotograf og billedbehandler og Adobe Certified Expert i Photoshop.

Jeg er uddannet fotojournalist og har arbejdet som fotograf i over 20 år for magasiner, forlag og virksomheder.

Sideløbende hermed har jeg specialiseret mig i efterbehandling og retouchering af portrætter og finishing af fine-art prints til museer og udstillinger. Derudover arbejder jeg med egne værker.

Jeg har igennem en årrække undervist på bl.a. Fatamorgana, Danmarks Fotografiske Billedkunstskole og Fotografuddannelsen under KTS.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig på

michael@theilgaardacademy.com  eller

telefon 31 79 94 79