Tips til at fotografere bedre portrætter med dagslys

Som fotografer er vi afhængige af lyset. Uden lys intet billede. Lyset er afgørende for vores komposition og stemningen i vores billede.

Det naturlige lys er det som kommer fra Solen, enten direkte eller indirekte som når det er overskyet eller hvis sollyset bliver reflekteret fra en flade på vores motiv.

Nogen gange, hvis vi er heldige, kommer vi ud et sted hvor det naturlige lys bare er perfekt til det billede vi gerne vil lave. Men du har sikkert også selv tit stået i en situation hvor:

  • Der er for meget lys eller for lidt lys.
  • Lyset kommer fra den forkerte retning.
  • Lyset er blødt og ”kedeligt” og giver ingen form til ansigtet på vores model.
  • Sollyset ligger højt og giver grimme skygger nedover ansigtet på den person vi skal lave portræt af.

At få den rigtige lyslægning på et udendørs portræt er nemlig slet ikke så nemt.

Men hvis du vil have lidt hjælp til at få bedre resultater så har vi her samlet nogen af vores bedste tips og tricks til dig.

Arbejd med lyset – ikke imod

Når vi holder workshops og fotokursus i lys på Theilgaard Academy er der én overordnet fejl vi hele tiden ser mange fotografer lave. De er frustrerede over lyset og har ikke teknikken til at ændre forholdene men forsøger alligevel at arbejde imod det lys der er, eller tænker ”det der kan jeg ændre i Photoshop”. Det bliver aldrig godt.

Enten så bruger du lyset som det er der hvor du er, og går efter et udtryk som kommer naturligt. Eller også bruger du tid på at ændre lysets karakter og retning med opspejlinger, flag, og diffusionsfiltre og du sørger for at bruge bygninger og strukturer til at skabe afgrænsning og retning på lyset.

Det sidste kræver en lille smule udstyr og en masse viden.

Det første kræver beslutsomhed. Tænk på en fotograf som Ole Christiansen, og hvordan han tør bruge det direkte, skarpe sollys til at lave markante, grafiske billeder.

Sådan former du dagslyset til den perfekte lyslægning

Men du har heldigvis masser af muligheder for at forme dagslyset så det passer bedre til det billede du forsøger at lave. Så her er hvad du kan gøre hvis:

Lyset er fladt og ”kedeligt”

Flyt din portrætmodel ind i en port eller ind bag en dør åbning og positioner ham eller hende så lyset falder fra siden, mens du selv fotograferer forfra. Ved at rykke modellen længere ind i mørket kan du regulere kontrasten mellem lys og skyggeside.

Lyset er for hårdt

Flyt modellen i skygge eller skab skygge med et flag og brug en reflektor til at kaste lys tilbage på din model. Du kan også sætte et stykke Lee diffusionsfilter mellem solen og din model.

Solen ligger for højt

Skyd i modlys. Brug evt en reflektor skærm til at kaste formgivende lys tilbage på modellen. Du kan kombinere det med et flag over hovedet på din model.

Og husk selvfølgelig at fotografer i ydertimerne hvis du overhovedet kan, altså når solen står lavt. Det giver altid de bedste muligheder for at lave mange forskellige typer af billeder.

Andre gode tips når du skal lave portrætfotografi med naturligt lys

Få styr på vejret og solen

Brug din mobil og en app til at forudse solens gang og placering. Hvis du kombinerer det med Google maps og vejrudsigten, kan du sidde derhjemme og i ro og mag planlægge din fotografering og undgå uheldige overraskelser når du tager og og fotografere på din lokation.

Flash dagslys med speedlights eller flash hoveder

Hvis du vil have fuldkommen kontrol over lyset, også udendørs og i alle situationer, så tag en flash med. Hvis du bruger en Speedlight så sørg for at den kan sættes på stativ. Ellers er en batteridrevet monohead flash, f eks fra Godox eller Profoto, det optimale valg hvis du tit skal lave portrætter udendørs.

Ting som er gode at have med

Sort flag til at stoppe lyset med

Reflektorskærm / springlagen

Stativ til at holde reflektor og flag

Lee diffusionsfilter til at bløde lyset op med

Tag med på Danmarks bedste fotokursus i lyslægning

Vil du lære alt om hvordan vi som professionelle fotografer med et minimum af udstyr laver udtryksfulde portrætfotos i al slags vejr?

Theilgaard Academy tilbyder fotokurser på alle niveauer, både for dig som er amatørfotograf, professionel eller dig som arbejder med kommunikation eller content creation og SoMe og gerne vil have nye kompetencer indenfor portrætfotografi.

Hvis du vil undervises af 2 af Danmarks bedste portrætfotografer, så tag med på vores populære fotokursus "Lysets magi". Det er tre intensive workshop dage på og omkring vores skønne fotoskole midt i København.

Læs mere herunder.

Fra vores workshop "Lysets magi" hvor du kan lære alt om
lyslægning af portrætter med både naturligt lys og studie flash:

For dig som vil lære mere har vi lige nu følgende fotokurser for fotografer som vil lære at arbejde med både dagslys og flash:
THEILGAARD ACADEMY
Om Helga Theilgaard

Jeg er billedkunstner og fotograf og har igennem de seneste 15 år stået bag en række markante landsdækkende udstillinger og bogudgivelser – senest med udstillingerne "I´m here now " og “De Rodløse – vi der er tilbage”.

Derudover arbejder jeg med formidling i kunst og fotografi gennem workshops og foredrag og har hjulpet hundredvis af professionelle, selvstændige og spirende fotografer med at definere deres fotografiske sprog og få succes med deres billeder.

Jeg er uddannet hos Fotograf for Hendes Majestæt Dronningen Rigmor Mydtskov, Danmarks Fotografiske Billedkunstskole Fatamorgana og European Film College.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig på

helga@theilgaardacademy.com eller

telefon 26 84 40 43

Om Michael Elmkjær Madsen

Jeg er fotograf og billedbehandler og Adobe Certified Expert i Photoshop.

Jeg er uddannet fotojournalist og har arbejdet som fotograf i over 20 år for magasiner, forlag og virksomheder.

Sideløbende hermed har jeg specialiseret mig i efterbehandling og retouchering af portrætter og finishing af fine-art prints til museer og udstillinger. Derudover arbejder jeg med egne værker.

Jeg har igennem en årrække undervist på bl.a. Fatamorgana, Danmarks Fotografiske Billedkunstskole og Fotografuddannelsen under KTS.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig på

michael@theilgaardacademy.com  eller

telefon 31 79 94 79