Synes ud også det er svært at lægge lys på en model når du fotografere i studie eller når du er ude på optagelse?
Som professionelle portrætfotografer ved vi hvor svært det er og når vi underviser i lyslægning, ser vi tydeligt de udfordringer vores kursister møder. Både med udstyr, teknik og fremgangsmåde.
Så du kender måske det med at stå med en portrætmodel og du skal lægge lys på vedkommende og aner ikke rigtig hvor du skal starte eller slutte.
Det hele bliver sådan lidt tilfældigt og du rykker rundt på lamper på må og få mens du samtidig skal holde styr på model og kamera. Det er ikke let.
For at hjælpe dig lidt, har vi her samlet nogen af vores bedste fif, så du kan lære at gribe lyslægning med flash i studie an på den helt rigtige måde.
Tip nr 1
Keep it simple.
Det burde jo være indlysende men det er en almindelig fejl mange fotografer begår. Hvis du ikke får gode billeder med en lampe er løsningen vel at købe nogen flere eller nogen andre?
Det er selvfølgelig lige omvendt. Før du har lært at mestre lyslægning af et portræt med en lampe skal du ikke begynde med nummer 2 eller 3 flash. Du gør bare dig selv forvirret og gør en allerede kompliceret ting til et uoverskueligt kaos.
Når vi laver vores opgaver hvad enten det er til kunder eller til vores egne projekter bruger vi sjældent mere end en lampe til hovedlys. Simpelthen fordi det ikke er nødvendigt eller gøre billedet bedre på nogen måde.
Tip nr 2
Lær de fire grundbelysninger så de sidder på rygraden
De fire grundbelysninger du skal lære hedder: Butterfly, looplight, rembrandt og profil. Hvis du lærer at lægge lys med de fire belysningsteknikker så kan du lave næsten alt hvad du har brug for som portrætfotograf. Det er faktisk sværere end det lyder at laved dem ”rigtigt” men når de sidder på rygraden kan du bruge dem som udgangspunkt for et utal af variationer.
Tip nr 3
Brug hårdt lys
I stedet for at starte med en softbox så start med at lær at bruge det hårde lys som kommer fra din flashlampe med en standard reflektor.
Den hårde lys giver karakter og stemning og du kan lave alle de klassiske belysninger med bare en lampe.
Hvis du supplere med en billig paraply eller ”bouncer” lyset mod en hvid plade eller væg kan du opnå (næsten) samme resultat som med en softbox. Men billigere og mere transportabelt.
Tip nr 4
Brug den samme fremgangsmåde – hver gang.
Som portrætfotograf skal man holde en masse i bolde i luften på en gang. Hemmeligheden bag en succesfuld fotografering er ikke at gøre det hele på en gang men at gøre tingene hurtigt efter hinanden og i den rigtige rækkefølge. Det vil sige at du altid starter med en af de 4 grundbelysninger så positionerer du din model og sætter lyset som du tænker det vil virke bedst og så tilpasser du løbende eller skifter grundbelysning hvis det slet ikke fungerer. Flag og reflektorer bruger du kun hvis det bliver nødvendigt.
Tip nr 5
Lær dit udstyr at kende.
Det lyder igen måske meget indlysende men rigtig mange fotografer er simpelthen ikke klar over præcis hvordan deres lamper fungerer. Test dit udstyr systematisk og sørg for at gøre dig fortrolig med alle indstillinger og settings. Også dem du ”aldrig kommer til at bruge”. Afhængig af hvilket udstyr du har kan der være variationer i hvidbalance og udladning i de enkelte lamper eller mellem forskellige lamper og det er vigtigt at vide og teste inden du står på et job hvor det går galt.
Tip nr 6
Brug en lysmåler.
Hvis du vil lære at lægge lys i studie ”rigtigt” er en lysmåler uundværlig. Det er simpelthen meget hurtigere og nemmere at måle det indfaldende lys fra dit flashhoved med en lysmåler end at stå og gætte og skrue på kameraet. At indstille udladningen på din flash og blænde og tid på dit kamera manuelt er meget hurtigere, mere præcist og mere intuitivt end at gætte sig frem eller bruge automatik. På den måde vælger du hvilken blænde du vil fotografere på, og skruer op og ned på din flash indtil lysmåleren viser det samme.
Tip nr 7
Køb modifiers og stativer – ikke flere lamper.
Når du skal købe flash udstyr så start med én lampe og køb først flere når du har lært at bruge den maksimalt og har de modifiers du skal bruge. Modifiers er alt det du sætter foran flashhovedet og det er langt vigtigere end end selve lampen.
Vi anbefaler at du starter med en lampe og følgende udstyr i prioriteret rækkefølge:
- Standardreflektor
- Grid 5-10 grader grid til Standardreflektor
- Mellemstor softbox med softgrid (meget vigtigt!)
- Standardreflektor med barndoors
Herudover sorte flag til at forhindre reflekteret lys i ramme din model og folde reflektor sølv/hvid plus holder til reflektor så du kan sætte det på stativ.
Tip nr 8
Brug pilotlys.
Du tager billeder med øjnene – ikke med kameraet. Hvis du vil lære at lægge lys, så væn dig til at skyde i et rum med dæmpet belysning og arbejd med din lampes modellight også kaldet indstillingslys eller pilotlyset. Det er den eneste måde du lære grundbelysningerne på.
For meget lys de forkerte steder
Hele ideen med lyslægning er at skabe visuel interesse, stemning og formgivning af ansigt og krop. Og det handler ligesåmeget om at undgå at få lys de forkerte steder som om at få lys de rigtige steder. Når vi lægger lys handler det om at trække øjnene de rigtige steder hen i billedet. Så pas på med effekter, kantlys og husk at de lyseste områder i billedet altid er det vi ser først.
Aldrig drej modellen mod lyset
En anden typisk fejl vi ser er at fotografen drejer modellens krop og ansigt for at få lyset til at ligge rigtigt. Det må du ALDRIG gøre. Din model skal positioneres rigtigt i forhold til kameraet og det betyder at du hele tiden rykker på lyset, hvis din model også rykker sig. Aldrig den anden vej rundt.
Pas på du ikke ”smadrer skyggen”
Når du arbejder med hårdt lys så gå ”all in” og være ikke bange for dybe skygger. Opblødning med reflektor skal kun bruges i meget særlige tilfælde og yderst varsomt.
Pas på med afstanden til baggrunden
Hvis du laver portrætter med kunstlys i miljø så sørg for at der ikke er for stor afstand mellem model og baggrund. Tricket til at få kunstlys til at se naturligt ud i miljø er at sørge for at der er nogenlunde lige høj lysintensitet på hele scenen. Og brug blødt lys. Med lidt øvelse kan du lægge lys så det fuldkommen ligner naturligt lys fra et vindue.
Ikke flyt softboksen for langt væk
Jo længere væk du flytter din lyskilde jo mere bliver det et punktlys. Specielt med en lille softbox. Tricket til at få blødt og samtidig formgivende lys fra en lille softbox er at have den ekstremt tæt på ansigtet på din model, måske kun 20 cm fra siden.
Hvilket system?
Et af de oplagte spørgsmål vi hører hver gang vi underviser i lys er selvfølgelig. Hvad skal jeg købe? Hvis penge ikke er noget problem er Profoto altid det oplagte valg. Det svenske kvalitetsmærke har siden 60’erne været industristandard og sidder på 2/3 del af det globale marked for professionelt lys.
Hvis du ikke har budgettet til Profoto, så gå efter Godox, som er det eneste andet mærke vi anbefaler hvis du skal købe nyt. Vi vil ikke anbefale Broncolor, Elinchrome eller andre systemer. Men det er kun baseret på markedsudbredelse, og price/performance.
Hvis du vil gå helt low cost kan du med fordel kigge på DBA efter brugt Multiblitz eller Elinchrome systemer.
Speedlight eller monohoved?
Vi vil ubetinget anbefale kun at gå efter monohoveder. Også når du er på location og skyde. At have muligheden for at sætte ordentlige modifiers på en lampe på et solidt stativ er en gamechanger. OCF eller Speedlights er i praksis kun til presse- og reportagefotografi.
LED lamper eller flash?
Flash er til fotografi, LED er til video. De fleste LED lamper er simpelthen ikke kraftige nok til at skyde igennem en stor softbox eller bounce af en væg. I praksis bliver prisen for en LED lampe du kan fotografere lige så godt med som en flash, så høj at du er bedre tjent med at have 2 forskellige lamper. Hvis penge ikke er noget problem, er de nyeste Profoto hoveder det eneste på markedet som kan opfylde begge behov rimeligt.
Hvordan bruger dagslyset bedre til at lave portrætter både udendørs og indendørs
Hvordan du slipper af med nervøsiteten når du skal lave portrætter – både for dig og din model
Hvordan du laver bedre studieportrætter med bare en flash lampe
Alle vores bedste tips portrætfotografering
Vil du lære alt om hvordan vi som professionelle fotografer med et minimum af udstyr laver udtryksfulde portrætfotos i studie og på location?
Theilgaard Academy tilbyder fotokurser på alle niveauer, både for dig som er amatørfotograf, professionel eller dig som arbejder med kommunikation eller content creation og SoMe og gerne vil have nye kompetencer indenfor portrætfotografi.
Hvis du vil undervises af 2 af Danmarks bedste portrætfotografer, så tag med på vores populære fotokursus "Lysets magi". Det er tre intensive workshop dage på og omkring vores skønne fotoskole midt i København.
Læs mere herunder.
Fra vores workshop "Lysets magi" hvor du kan lære alt om lyslægning af portrætter med både naturligt lys og studie flash:
Jeg er billedkunstner og fotograf og har igennem de seneste 15 år stået bag en række markante landsdækkende udstillinger og bogudgivelser – senest med udstillingerne "I´m here now " og “De Rodløse – vi der er tilbage”.
Derudover arbejder jeg med formidling i kunst og fotografi gennem workshops og foredrag og har hjulpet hundredvis af professionelle, selvstændige og spirende fotografer med at definere deres fotografiske sprog og få succes med deres billeder.
Jeg er uddannet hos Fotograf for Hendes Majestæt Dronningen Rigmor Mydtskov, Danmarks Fotografiske Billedkunstskole Fatamorgana og European Film College.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig på
[email protected] eller
telefon 26 84 40 43
Jeg er fotograf og billedbehandler og Adobe Certified Expert i Photoshop.
Jeg er uddannet fotojournalist og har arbejdet som fotograf i over 20 år for magasiner, forlag og virksomheder.
Sideløbende hermed har jeg specialiseret mig i efterbehandling og retouchering af portrætter og finishing af fine-art prints til museer og udstillinger. Derudover arbejder jeg med egne værker.
Jeg har igennem en årrække undervist på bl.a. Fatamorgana, Danmarks Fotografiske Billedkunstskole og Fotografuddannelsen under KTS.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig på
[email protected] eller
telefon 31 79 94 79